Julekassen 2024
VELKOMMEN TIL GÆSTERNE
Jean Velut
Premier Temps
Type: Mousserende
Land: Frankrig
Område: Champagne
Drue: 100 % Chardonnay
Årgang: NV
Alkohol: 12,5 %
Volumen: 75 cl
En fast tradition hos Munch & Taylor er at starte juleaftenen med et glas bobler. Det er både festligt - og en oplagt appetitvækker.
Mødes man tidligt kan man med glæde åbne denne flaske hen på eftermiddagen - eller inden man sætter sig til det store julebord.
Eventuelt serveret med lette salte snacks - men gem slikskåle og juleknas til kaffen og portvinen, sukker egner sig ikke sammen med tørre bobler.
Bør serveres godt afkølet i alm. hvidvinsglas.
Yderligere info
I år har vi kræset ekstra for jer, og smidt en ægte Champagne med i kassen. Denne flaske kommer fra en lille producent i det sydlige Champagne, nærmere bestemt Montgeux.
Dette område ligger egentlig tættere på Bourgogne end det mere klassiske Champagne distrikt oppe ved Reims.
Dette muliggøre at man kan lave en champagne, som stadig bevarer friskheden, men som samtidig kan blive lidt mere frugtrig og tropisk i næse og mund.
Således et oplagt valg til at give appetit inden man sætter sig til bordet.
Vinen er blevet beskrevet således:
"Ren som sne i Lapland med citrusolie, kridt og korianderfrø. Rund, fyldig og letdrikkelig i munden. Premier Temps er citrusmarineret mineralitet, salt og rig med en insisterende vægt på tungen. Ikke sød, men med så modent druemateriale, at de alligevel forekommer rund og nem at drikke."
TIL MIDDAGEN ELLER KOKKEN
Wagner Stempel
Riesling Kabinett "Heerkretz"
Type: Hvidvin
Land: Tyskland
Område: Rheinhessen
Drue: 100% Riesling
Årgang: 2022
Alkohol: 8 %
Volumen: 75 cl
Wagner Stempel Riesling Kabinett er en halvtør vin, der både har sødme og høj syre. Det er derfor en oplagt madvin til julemiddagen til dem, der helst drikker hvid. Men den fungerer også upåklageligt som kokkejuice, meditationsvin inden gaveræs eller bare som et verdensklasse glas riesling fra den måske bedste producent i Rheinhessen.
Bør serveres godt afkølet i alm. hvidvinsglas.
Yderligere info
Riesling druerne kommer fra de allerbedste dele af Heerkretz-marken. Her er stejle vindsuste skråninger med vulkanske porphyr-sten, ler, sand, stenbrud, mineraler og grus i jorden, der giver mineralitet, friskhed, nerve og koncentration.
I duften har vinen intense grønne æbler, petroleum, abrikos, honning, flint, kvæde og citrus. Paletten er let sødmefuld, 34 gram restsukker pr. liter, men med Stempels umiskendelige mineralitet og høje ultrapræcise syre. De noter du dufter fortsætter ind i smagen, hvor de bliver suppleret stenfrugt, pære og grønne figner.
Daniel Wagner driver i dag den 13 ha. store vingård, som han overtog efter sin far i 1993. I perioden siden han overtog, har han udviklet vingården til i dag at være blandt Tysklands bedste og mest anerkendte, med fremragende produktion af både hvidvin og rødvin.
Det er ingen hemmelighed at Wagner Stempel hurtigt er blevet en af Munch & Taylor absolutte favoritproducenter i Tyskland såvel som i verden. Det er vine, der strutter af energi og nerve, og som aldrig skuffer.
TIL MIDDAGEN
Alain Jaume
Vacqeyras "Grande Garrigue"
Type: Rødvin
Land: Frankrig
Område: Rhône - Vacqeyras
Drue: 80% Grenache, 15% Syrah, 5% Mourvèdre
Årgang: 2022
Alkohol: 15 %
Volumen: 75 cl
Alain Jaume leverede også rødvinen til julemaden sidste år - og vi var meget tilfredse med deres vin fra kommunen Lirac.
Således har vi igen valgt at holde os til Alain Jaume og det sydlige Rhône, denne gang hopper vi dog til nabokommunen Vacqeyras.
Vinen leverer frugtsødme, friskhed, fylde, krydderier og krop – et oplagt match til julemiddagen.
Sammenlignet med sidste års vin får man en smule mere mørk frugt, og en anelse mere krydret karakter.
Vinen kan med fordel åbnes nogle timer inden middagen, omhældes på karaffel og stilles køligt ( 10 – 12 grader) indtil, I sætter jer til bordet.
Temperaturen på vinen vil hurtigt stige omkring det varme bord, så vær ikke nervøs for de første svale slurke. Jo køligere vinen er – jo mere frugtig og frisk vil vinen fremstå, og det kan være ganske lækkert - inden at det hele (også vinen) bliver lidt dybere og tungere.
Yderligere info
Vacqeyras er en af de yngre områder i det sydlige Rhône, og opnåede først retten til deres egen appelation i 1990.
Mastodonten Chateauneuf-du-Pape er en af de tætteste nabokommuner, og vinene fra Vacqeyras bliver typisk sammenlignet hermed.
Vinene holder generelt en høj kvalitet, og sammenliget med Chateauneuf-du-Pape får man vinene til en lavere pris.
Om Alain Jaume:
I den nordlige del af Châteauneuf du Pape har Jaume-familien siden 1826 været dedikeret til vinproduktionens kunst. I 2010 blev kronen på værket 100 point fra Robert Parker for deres top Chateauneuf i 2010-årgangen. Dette for dem ærværdige erhverv er deres arv, men frem for alt er det deres lidenskab. Det kræver disciplin, udholdenhed og respekt for naturen og de udfordringer, hun præsenterer dem for. Hver årgang er forskellig fra den foregående, og hvert år tilpasses produktionen og teknikkerne, efter den stadigt skiftende opførsel fra vinstokkene, druerne og terroiret.
TIL MIDDAGEN (DELUXE)
Albino Armani
Amarone Classico
Type: Rødvin
Land: Italien
Område: Valpolicella
Drue: Corvina, Molinara, Rondinella
Årgang: 2018
Alkohol: 15,5 %
Volumen: 75 cl
Julen er hjertens fest, så igen i år har vi puttet lidt luksus i årets julekasse til dem, hvis hjerte banker for stor og kraftig vin.
Denne gang er valget faldet på en klassiker - Amarone!
Amarone laves ved at indtørre druerne delvis inden de presses, således får man en mere koncentreret most og hermed vin. Denne process giver desuden vinen de klassiske tørrede frugtnoter, som kombineret med en ofte længere fadlagring giver en karakterfuld og kraftig vin.
Vinen matcher julemiddagen perfekt med sin frugtsødme, høje alkohol og fyldighed.
Server også gerne denne let afkølet, som med den forrige vin (16-18 grader) og gerne i store rødvinsglas, hvor vinen kan få lov at iltes godt.
Yderligere info
Amarone er en vintype som produceres i området Valpolicella, som hører til regionen Veneto i det nordlige Italien.
Som beskrevet ovenfor produceres vinen ved at lade druerne tørre delvis inden pres, hvilket klassisk foregår på sivmåtter i åbne tørrehuse.
Rødvinene fra Valpolicella på corvina, rondinella og molinara er generelt kendetegnet ved høj frugtighed og friskhed. Dette er også med til at gøre, at man selv ved amarone vinene bevarer en stor grad af friskhed - som så kombineres med de tørrede frugtnoter.
Valpolicella området har været udvidet af flere omgange, og dette har for nogen medført en forringelse af kvaliteten. Amaronen fra Albino Armani har dog betegnelsen "Classico", som sikrer at vinen kommer fra det gamle område, som er mere velegnet til vinproduktion af høj kvalitet.
Amarone fås i mange prisklasser; hvis man vil have den "ægte" oplevelse, kræver det dog som udgangspunkt at man er villig til at betale 300 kr og opefter.
Albino Armani er et gammelt familiejet hus med rødder helt tilbage til 1607.
TIL RISALAMANDE
Dalva Late Bottled Vintage
Type: Portvin
Land: Portugal
Område: Douro
Drue: Tinta Roriz, Touriga Nacional
Årgang: 2017
Alkohol: 20 %
Volumen: 75 cl
Det oplagte valg til risalamande er en yngre ”ruby” portvin, som fx en LBV, der stadig har en masse frugt og friskhed at byde ind med, når den skal kunne matche kirsebærsaucen.
Denne LBV fra Dalva er en af vores absolutte favoritter, når jagten på mandelgaven sættes ind, og vi serverer den gerne let afkølet i rigtige vinglas, hvor vinen kan duftes, smages og nydes i fulde drag.
Små familie-nedarvede portvinsglas er pæne og hyggelige, men de giver ikke vinen de bedste arbejdsbetingelser.
Yderligere info
Dalvas LBV (late bottled vintage) ligger på fad mellem 4 og 6 år og er på én gang kraftfuld, men samtidig yderst elegant med masser af sødme og fedme. Læssevis af brombær, solbær og kirsebær, chokolade, figner, krydderier og en fortrinlig frugtsyre. Pragteksempel på en yderst vellykket LBV, der snildt kunne forveksles med Vintage Port i en blindsmagning. Uset meget portvin for pengene!
Dalva er et gammelt traditionsbundet portvinshus grundlagt i 1862. Indtil 1920’erne, da brasilianske C. Da. Silva opkøbte huset gennem sin kones familie, havde huset gået under andet navn og havde primært solgt deres portvine i Portugal. Men med Da Silva i front begyndte huset at eksportere til både Brasilien og Nordamerika, og sidenhen også Asien og Europa.
I starten af 1970’erne begyndte Dalva at dyrke egne drue og byggede et nyt vineri direkte på Quintaen og satsede i det hele taget benhårdt på at hæve kvaliteten.
Dette gav i særdeleshed pote allerede i 1978, hvor huset producerede sin første "hjemmedyrkede" vintage port og i dag er Dalva et anerkendt og højt respekteret portvinshus.